Pt cocktail care are un bbq bolnav, uite niste sfaturi pertinente, care nu-mi apartin dar care merita raspindite.
''Gratarul de vita se prajeste pe grill la temp. ridicate (550F and up). Carbuni, gaz natural, propan, brichete, mangal - merge orice - cu conditia sa fie HOT HOT HOT. In ultimii ani au aparut arzatoare ceramice asa-numite "infrared" - in 2-3 minute ajung la 1800F (la suprafata blocului ceramic - pe grate este mult mai putin.
Pentru rib, striploin si sirloin pe infrared:eu il las 1.5 minute pe fiecare parte. Pe arzator normal sau carbuni ceva mai mult..fiecare grill este diferit. Dupa 2X1.5 minute steak-ul este rare. Pt cine vrea mai prajit il mut intr-o zona mai putin fierbinte a grill-ului.
Gratarul ideal de vita are 1.5-2 inch grosime. Cum spunea X, carnea de la Costco este f buna; Costco are si oameni priceputi la transat (cel putin cel pe care-l frecventez eu). Se poate si mai bine decit Costco: daca aveti ocazia incercati Alberta beef.
De marinat eu nu marinez cut-urile tender (cele de mai sus). Gustul carnii va fi acoperit de spice-uri. Si un strip/rib din carne buna nu are nevoie de marinat. Cum zici expertii: trebuie sa-l poti taia cu cutitul de intins unt. Asta cu conditia sa nu-l prajesti pina se face talpa de pantof.
Cit despre condimente...acelasi argument: daca carnea are nevoie de ajutor in capitolul arome (inafara de sare, piper si un hint de herbs sau usturoi) inseamna ca n-ai luat-o pe cea buna.
Flank steak sau altele mai "tough" trebuie marinate.
Mangalul a fost si ramine "ultimate fuel" pt bbq; la steak insa n-o sa simti nici o diferenta fata de gaz. Cele citeva minute cit sta pe grill sint prea putine pt steak sa ia aroma de la fumul de mangal. Pt un brisket, pulled pork, roast sau alte bucati mari de carne, care necesita de la 30 min in sus, este cu totul alta poveste.
Pina la urma este un compromis: cit timp ai pt bbq. Cind ai 10-20 min. folosesti gaz. Cind ai 1-1.5 ore mangalul este binevenit.
BBQ fancy nu sint neaparat de calitate; am vazut chinezarii lucioase, mari cu multi BTU care sint proiectate prost si cu materiale slabe si te trezesti cu flacari peste tot cind incepe sa picure putina grasime. Daca tot ai de gind sa faci un upgrade ia ceva facut "local": Broil King, Weber, Napoleon. La brandurile astea nu trebuie schimbat arzatorul la 2-3 ani.
Pofta mare!''
''Gratarul de vita se prajeste pe grill la temp. ridicate (550F and up). Carbuni, gaz natural, propan, brichete, mangal - merge orice - cu conditia sa fie HOT HOT HOT. In ultimii ani au aparut arzatoare ceramice asa-numite "infrared" - in 2-3 minute ajung la 1800F (la suprafata blocului ceramic - pe grate este mult mai putin.
Pentru rib, striploin si sirloin pe infrared:eu il las 1.5 minute pe fiecare parte. Pe arzator normal sau carbuni ceva mai mult..fiecare grill este diferit. Dupa 2X1.5 minute steak-ul este rare. Pt cine vrea mai prajit il mut intr-o zona mai putin fierbinte a grill-ului.
Gratarul ideal de vita are 1.5-2 inch grosime. Cum spunea X, carnea de la Costco este f buna; Costco are si oameni priceputi la transat (cel putin cel pe care-l frecventez eu). Se poate si mai bine decit Costco: daca aveti ocazia incercati Alberta beef.
De marinat eu nu marinez cut-urile tender (cele de mai sus). Gustul carnii va fi acoperit de spice-uri. Si un strip/rib din carne buna nu are nevoie de marinat. Cum zici expertii: trebuie sa-l poti taia cu cutitul de intins unt. Asta cu conditia sa nu-l prajesti pina se face talpa de pantof.
Cit despre condimente...acelasi argument: daca carnea are nevoie de ajutor in capitolul arome (inafara de sare, piper si un hint de herbs sau usturoi) inseamna ca n-ai luat-o pe cea buna.
Flank steak sau altele mai "tough" trebuie marinate.
Mangalul a fost si ramine "ultimate fuel" pt bbq; la steak insa n-o sa simti nici o diferenta fata de gaz. Cele citeva minute cit sta pe grill sint prea putine pt steak sa ia aroma de la fumul de mangal. Pt un brisket, pulled pork, roast sau alte bucati mari de carne, care necesita de la 30 min in sus, este cu totul alta poveste.
Pina la urma este un compromis: cit timp ai pt bbq. Cind ai 10-20 min. folosesti gaz. Cind ai 1-1.5 ore mangalul este binevenit.
BBQ fancy nu sint neaparat de calitate; am vazut chinezarii lucioase, mari cu multi BTU care sint proiectate prost si cu materiale slabe si te trezesti cu flacari peste tot cind incepe sa picure putina grasime. Daca tot ai de gind sa faci un upgrade ia ceva facut "local": Broil King, Weber, Napoleon. La brandurile astea nu trebuie schimbat arzatorul la 2-3 ani.
Pofta mare!''
Ultima editare efectuata de catre Heidi in Lun Iun 15, 2009 6:45 pm, editata de 1 ori